İnsan
sağlığına faydaları saymakla bitmeyen narın bir faydası daha ortaya çıktı.
İnsan sağlığına faydaları saymakla
bitmeyen narın kabuğunun da değerli bileşikler içerdiği ve bu nedenle
tüketilmesine önem verilmesi ortaya çıktı.
Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Kimya
Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslu, narın bağışıklık
sistemini güçlendirerek, başta kanser olmak üzere pek çok hastalıktan
koruduğunu söyledi.
Nar suyunun genel damar sağlığını,
özellikle de kalbi koruduğunu ifade eden Uslu, damar tıkanıklıklarını geriletme
ve tansiyon düşürücü etkilerinin de bulunduğunu vurguladı.
Uslu, Türkiye'de nar kabuğunun hemen hemen
hiç tüketilmediğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Narın kabuğu, meyvesi yendikten ya
da suyu sıkıldıktan sonra çöpe atılmaktadır. Çin'de son yıllarda yapılan
araştırmalar, narın kabuğunun, suyuna göre daha fazla oranda değerli bileşikler
içerdiğini göstermektedir. Suyu adeta ilaç gibi sağlığımıza faydalı olan narın
kabuğu, suyundan daha değerli bileşikler içermektedir. Nar kabuğu içinde
bulunan ellagik asit, başta meme kanseri olmak üzere hemen hemen tüm kanser
türlerini hem önleyici hem de iyileştirici faydalar sağlamaktadır."
Nar kabuğu, çay olarak
tüketilebilir
Araştırmaların, nar kabuğunun kötü huylu
kolesterolü azalttığı, beta hücrelerini artırarak diyabetli hastalara, kalp ve
damar hastalarına suyuna göre çok daha önemli faydalar sağladığını gösterdiğini
aktaran Uslu, "Nar kabuğunda bulunan ellagik asit antioksidan, antimutajen
ve antikanser özelliklere sahiptir. Çalışmalar meme, yemek borusu, cilt,
bağırsak, prostat ve pankreas kanserlerinde antikanser özelliğini
göstermiştir" dedi.
Uslu, nar kabuğunun tüketilme yöntemine
ilişkin ise şu bilgileri verdi:
"Gölgede veya 40-50 dereceyi
geçmeyecek ortamlarda kurutulan nar kabukları daha sonra ufalanmalıdır. 100
gram kaynamış suya, 2 gram nar kabuğu atarak, yaklaşık 10 dakika kaynatıp suyu
her gün çay olarak tüketilebilir. Böylece başta kanser, kalp ve şeker
hastalıkları olmak üzere pek çok hastalıktan kendimizi korumuş oluruz.
Kurutulmuş ve parçalanmış nar kabuklarını, kahve çekme makinesinde toz haline
getirip, bir çay ya da kahve kaşığı tozu salata, peynir gibi gıdalarla da
tüketebiliriz."
Özellikle şeker hastalarına, beta
hücrelerini artıracak nar kabuğu tozunu tüketmeye özel çaba göstermeleri
tavsiyesinde bulunan Uslu, "Genelde tüm meyvelerde olduğu gibi narın da en
değerli yeri kabuğudur. Bir ilaç gibi içtiğimiz nar suyundan arta kalan
kabukları da asla atmayalım ve başta kanser, şeker ve kalp rahatsızlığı olmak
üzere hemen hemen tüm hastalıklardan korunalım" diyor.
0 Yorumlar